Kaffekunskap 12 augusti 2024

Kaffe, land och smak.

För att få en perfekt kopp kaffe går det åt ungefär 70 st rostade kaffebönor, och vanligtvis finns två bönor i varje kaffebär. Generellt producerar ett kaffeträd ca 2000 mogna bär och ger ett halvt kg färdigmalt kaffe. Kaffebäret är en stenfrukt och bönan är egentligen ett frö.

Våra vanligaste kaffeblandningar består ofta av cirka fyra olika kaffesorter, där en stor del kommer från Brasilien. Det brasilianska kaffet har en mild, söt och lite nötaktig smak. För att skapa en välbalanserad, fyllig och fruktig smak blandar man dessa bönor med mer aromatiska och syrliga sorter från Colombia, Centralamerika och Östafrika.

I maj 2024 besökte Café Bar ett plantage i Brasilien, läs mer om kaffeäventyret och hantverket det är att odla kaffe.

Brasilien

Det brasilianska kaffet odlas på soliga, stora ytor på relativt låg höjd. Ett typiskt kaffe från Brasilien är runt i smaken, med en nötaktig karaktär och låg syra. Kaffet torkas ofta i solen, vilket bidrar till dess sötma. Kaffet från Brasilien används ofta som bas i många kaffeblandningar.

Colombia

I Colombia växer kaffebönorna i regnskogar på hög höjd, ofta i skuggan av fruktträd. Den långsamma tillväxten gör att sockerarterna utvecklas, vilket ger kaffet en fyllig smak, lång eftersmak och balanserad syra.

Etiopien

Som kaffets ursprungsland är Etiopien känt för sitt kaffe som växer på hög höjd i bördig jord. Det etiopiska kaffet har en kryddig smak med frisk syrlighet och intensiva citrustoner. Bland kaffekännare anses det vara en av kaffevärldens mest unika smaker.

Tanzania

I Tanzania odlas kaffebönorna soligt på hög höjd, i mineralrik jord på gamla vulkansluttningar. Detta ger kaffet en frisk, blommig syrlighet som påminner om tropisk frukt.

Kenya

Kaffe från Kenya odlas oftast i solen utan skugga, vilket ger kaffet en söt, bärig och intressant smak med en frisk syrlighet och intensiva toner av svarta vinbär.

Vietnam

I Vietnam odlas främst Robusta-kaffe, som trivs i det tropiska klimatet i låglänta områden. Det vietnamesiska kaffet är fylligt och kännetecknas av toner av hasselnöt och choklad.

Tabell över kaffeproduktion

Land Årsproduktion (ton) Arabica (%) Robusta (%)
Brasilien 2 600 000 80% 20%
Vietnam 1 600 000 5% 95%
Colombia 810 000 90% 10%

Hållbar framtid

Certifieringar säkerställer en hållbar framtid för våra odlare och vår planet arbetar vi främst med fyra stycken certifieringar. Här berättar vi lite mer om vad de märkningarna betyder. Hjälp oss göra världen till en lite bättre plats.

 

Vilka länder är största kaffedrickare i världen?

Läs här!