Ett Hållbart Kaffeäventyr i Brasilien

Fazenda Ambiental Fortaleza

30 maj 2024

Ett Hållbart Kaffeäventyr i Brasilien

2024 Maj – Mococa, Brasilien

Under maj 2024 var vi sju stycken från Café Bar som besökte en kaffegård i Brasilien. Möjligheten att bo några dagar tillsammans med familjen som driver kaffegården i de brasilianska bergen, att bo och äta, lyssna till, men framförallt se deras passion för naturen har verkligen tagit oss med storm!

Under tre dygn bodde vi på Fazenda Fortaleza, en kaffegård som har tillhört familjen Baretto i fyra generationer. 2002 tog Marcos Croce och Silvia Baretto över gården och adderade ”Ambiental” – Miljö, i namnet till Fazenda Ambiental Fortaleza (Fortaleza Miljögård – FAF).

Vi landade i São Paulo där vi mötte upp Marcos Croce och FAFs team på deras kontor. Sedan startade resan, fyra timmar med bil rakt ut i naturen till kaffegården. Det var en fantastisk resa att ta del av det Brasilianska landskapet från bilrutan. Felipe driver kaffegården idag, mötte oss på plats och är femte generation Baretto/Marcos.

En djupare förståelse hur FAF odlar kaffe ännu mer hållbart.

Dagarna startades med morgonpromenader innan soluppgången för att få njuta av vidderna, naturen, ljuset och kaffebuskarna var en fantastisk upplevelse!

Vi fick se allt ifrån hur plantagen planeras för att skapa balans i ekosystemet, till det manuella hårda arbetet med att skörda, torka och fermentera kaffet innan det slutligen packas i jutesäckar.

En stor aha-upplevelse var att se den otroliga mängd handpåläggning som krävs i torkprocessen. Ett rejält hantverk och styrka och vilket engagemang! För att få fram de bästa smakerna i bönorna roterar de i solens riktning, byggs upp i vulkanhögar för fermentering och bäddas om på natten. Det var en upplevelse att få bevittna arbetet på nära håll.

Kaffet som kommer från FAF är ett äkta hantverk med så mycket kärlek, värme och omtanke som finns i varje kopp kaffe.

Marcos Croce, Fazenda Ambiental Fortaleza.

Felipe Croce, Fazenda Ambiental Fortaleza.

Det är aldrig tyst

FAF Coffee tar ekologiskt odlat kaffe till nästa nivå. Deras passion och respekt för jorden, vattnet, människorna och djuren är påtaglig.

När naturen är i balans återvänder djuren. Vargar som varit borta i många år har hittat tillbaka. Insekter, fåglar, apor och många andra djur finns nu på gården och farmen.

FAF tar respekten för naturen på fullaste allvar och kom fram till att de har 69 olika sorters bi på gården vid senaste inventering.

Det är aldrig tyst, det är liv!

Biofabriken

Projekt Bio-fabrik

Sedan 2023 har Café Bar haft möjligheten att stödja en projektet BioFactory, som utvecklar miljövänliga bekämpningsmedel som används för att inte förorena vattendrag och jord. Vi träffade några av de kaffebönder som använder sig av det miljövänliga bekämpningsmedlet på sina gårdar. De berättar hur de håller ohyra borta samtidigt som de säkerställer rent vatten på deras gårdar samt närliggande byar längre ner på sluttningarna.

”FAF anordnar seminarer, 50-tal producenter från 5 olika terroirer i Brasilien kommer samman för att utbyta och dela idéer, erfarenheter och kunskap om kaffeodlingens framtid. Att se mot framtida modeller och regenerativa odlingsmetoder för kaffeproduktion samtidigt som vi arbetar sida vid sida med våra partners är avgörande för oss.” – Felipe Croce

 

 

Du är inbjuden till 100-års partyt

Kaffe för idag, kaffe för imorgon.

”Det är roligaste med fester är förberedelsen och förväntningarna” – Marcos Croce.

Felipe berättar hur de utvärderar olika sorters träd som planteras på plantagen. Trädens specifika egenskaper hjälper odlingarna t.ex. genom att återfukta jorden, med andra växter drar till sig insekter och på så sätt skyddar kaffebären att bli angripna. Träden återanvänds med tiden och blir virke, vilket sluter kretsloppet. Respekten för jord och natur resulterar i att djurlivet har kommer tillbaka.  Idag har de inventerat 69 olika sorters bin på farmen.

Vatten är en nödvändighet för 100-års partyt. Vikten av att bevara och skydda naturliga vattendrag är kritiskt för att bedriva kaffeodling. Alltför många parametrar bidrar i dagsläget till att vatten på olika sätt förorenas vilket medför att det är av yttersta vikt att odlare utbildas i hur man på bästa sätt värnar och tar hand om lokala vattenresurser.

Allt arbete på kaffegårdarna görs med största omtanke och kärlek, och FAF lever verkligen sin vision om ett 100-årsparty fullt ut.

Vi är alla inbjudna till 100-års partyt och våra handlingars resultat är förberedelsen som när vi dricker kaffet som odlats hos FAF.

Nätverkande kaffegård

Fazenda Ambiental Fortaleza en nätverkande kaffegård, som bidrar till utveckling. men även centrum för kaffestudier, som maler, packar och skeppar kaffe via sina kontakter över världen

”Det är roligast att förbereda festen” – Marcos Croce.

När du dricker Adventure eller Comfort från Johan & Nyström är du med och förbereder inför 100 års partyt.

Vi sju återvände hem fyllda av minnen, inspiration och tacksamhet över att ha upplevt detta hållbara kaffeäventyr tillsammans med vännerna på FAF Coffee.

På återseende vänner!

Anders, Björn, David, Linda, Linn, Lisa och Pernilla.

För Café Bar, utsända i kaffetstjänst.

Kontakt: Anders Junhammar, marknadschef Café Bar Sverige AB.

Rafael, Anders, Felipe, Pernilla, Paola, Gabriela, Björn, David, Linda, Lisa, Linn, Silvia, Marcos.