Smakhjul för kaffe
Smakhjul för kaffe – vad smakar ert kontorskaffe?
Kaffebranschen använder sig av ”The Coffee Taster’s Flavor Wheel” för att hitta rätt i djungeln av smaker och aromer. Hjulet har dessutom hjälpt till att forma ett universellt kaffespråk. ”The Coffee Taster’s Flavor Wheel” består av tre ringar med olika fält. Erfarna kaffeprovare jobbar sig inifrån och ut – desto längre ut på hjulet desto mer detaljerat blir det.
Café Bars förenklade smakhjul för nybörjare
För dig som är nyfiken på att börja prova kaffe lite mer medvetet, har vi på Café Bar tagit fasta på några av hjulets mer utmärkande fält. Honung, blommigt, bär, frukt, citrus, mörk choklad, nötigt, choklad och karamell. Dessa smaker bildar vårt förenklade smakhjul, som ger dig en bra startsträcka till att bli arbetsplatsens kaffekännare.
Så provar proffsen kaffe: Koppning
Vid koppning bedömer professionella provare kaffet utifrån kropp, arom och syrlighet. Även om själva aromdelen, eller doft- och smakskalan, är omfattande så är det relativt enkelt att utröna särskiljande karaktärsdrag mellan olika kaffesorter.
Vid koppning av olika sorters kaffe är förberedelserna avgörande, man ser därför till att alla koppar kaffe håller samma temperatur och tillreds på samma sätt. En professionell provare låter exempelvis kaffet svalna något för att minska risken för att bränna sig och hindra smaklökarna från att göra ett bra jobb. Provaren startar dessutom alltid med det ljusaste kaffet och jobbar sig fram till det mörkaste. Man hoppar aldrig fram och tillbaka mellan kaffesorterna.
Källa: Arvid Nordqvist
