Varför är mjölk en bra kollega till kaffet?
Kaffe och mjölk
Kaffe och mjölk är en självklar kombo för många av oss. Och visste du att ett bra kaffe smakar fortfarande gott kallt, medan ett sämre kaffe smakar riktigt illa. 🥛🧊
Men varför tycker vi att just mjölk och kaffe passar så bra ihop? Vilka kaffesorter vinner mest på att drickas med mjölk? Här får du svaren!

Varför är mjölk en bra kollega?
Arvid Nordqvist <3 Café Bar

Den största fördelen
med att tillsätta mjölk i kaffet är att du får ner temperaturen och adderar lite fett.
Fun fact:
Visste du att ett bra kaffe smakar fortfarande gott kallt, medan ett sämre kaffe smakar riktigt illa.

Vinner alla kaffesorter på att drickas med mjölk?
I mindre mängder fungerar fettet i mjölken som en smakförhöjare och gör att vissa karaktärsdrag i kaffet bli ännu tydligare. Men vissa kaffesorter vinner tvärtom på att drickas utan mjölk för att smakerna verkligen ska komma till sin rätt. Det gäller inte minst ljusrostat kaffe.

Har socker en liknande effekt på smaken?
Ja, socker har en liknande effekt som mjölk i kaffet. Sockret lockar dessutom fram ännu bättre smakegenskaper om du kombinerar kaffet med något sött. Då blir kaffets smaker kraftigare och rundare eftersom syran i drycken neutraliseras av det söta.