Kaffets smakvärld – så matchar du rätt kaffe med maten
Visste du att kaffe har dubbelt så många smakämnen som vin?
Grunder vid provsmakning av kaffe
För att få smakerna att gifta sig är första steget att få koll på de grunder som påverkar smakupplevelsen. Kaffebönornas ursprung, blandningen från olika plantager samt rostningen är avgörande. Och när man provsmakar kaffe utgår vi framför allt från fyra beskrivningar:
När kaffets ska kombineras för att förhöja upplevelsen, utgår vi dessutom från de fyra grundsmakerna. Matens karakteristiska smak maten påverkar vilken kaffekaraktär som smakar bäst till:
- Sötma, som i frukt, choklad och karamell, förhöjer smaken. Och kan kombineras med ett neutralare kaffe för att få fram fruktigheten.
- Sälta är lätt att känna igen i mat. Den tar bort både fruktsyror och garvsyror, det kräver därför ett mörkrostat och fylligt kaffe.
- Beska, som finns i mörk choklad och oliver, kan uppfattas som skarp. Balanseras generellt bäst av ett mildare kaffe.
- Syra, som finns i exotisk frukt, citrus, lime och crème fraiche, tillför friskhet. Och harmonierar fint med syrligt kaffe.
Kort sagt är kaffets smakomfång komplext, men man kan generalisera smaken med hjälp av rostningsgrad. Lättare rostningar smakar ofta bättre till friska och lättare måltider. Mörkare rostningar passar bäst efter kraftfulla kötträtter, nötter och mörk choklad.