Kaffets smakvärld – så matchar du rätt kaffe med maten

Visste du att kaffe har dubbelt så många smakämnen som vin?

Kaffe är inte bara en självklar rutin och en uppskattad kollega – utan också en av våra mest smakrika drycker i vardagen. Med över 800 smakämnen kan kaffe matchas med allt från maträtter till efterrätter. Och vid en riktigt bra kombo uppnås helt nya smakupplevelser!
Grunder vid provsmakning av kaffe

Grunder vid provsmakning av kaffe

För att få smakerna att gifta sig är första steget att få koll på de grunder som påverkar smakupplevelsen. Kaffebönornas ursprung, blandningen från olika plantager samt rostningen är avgörande. Och när man provsmakar kaffe utgår vi framför allt från fyra beskrivningar:

1. Arom har stor påverkan på den totala smakupplevelsen, eftersom hjärnan kopplar ihop intrycken från lukt- och smaksinnet. Kaffet aromer kan addera en extra dimension av exempelvis vanilj, vinbär, fruktighet, äpple och kanel.
2. Syrlighet finns i kaffe från högvuxna plantager. Syrligheten känns på sidorna av tungan eller bakom gommen med en dominerande känsla.
3. Fyllighet dröjer sig kvar på tungan. Kaffe lämnar en textur som kan vara exempelvis sträv eller tung, och sitter kvar i munnen långt efter att kaffet druckits.
4. Smak  är den totala upplevelsen av arom, syr­lighet och fyllighet.

Rekommenderade kombinationer – vilket kaffe passar till vilken rätt?

När kaffets ska kombineras för att förhöja upplevelsen, utgår vi dessutom från de fyra grundsmakerna. Matens karakteristiska smak maten påverkar vilken kaffekaraktär som smakar bäst till:

  • Sötma, som i frukt, choklad och karamell, förhöjer smaken. Och kan kombineras med ett neu­tralare kaffe för att få fram fruktigheten.
  • Sälta är lätt att känna igen i mat. Den tar bort både fruktsyror och garvsyror, det kräver därför ett mörkrostat och fylligt kaffe.
  • Beska, som finns i mörk choklad och oliver, kan upp­fattas som skarp. Balanseras generellt bäst av ett mildare kaffe.
  • Syra, som finns i exotisk frukt, citrus, lime och crème fraiche, tillför friskhet. Och harmonierar fint med syrligt kaffe.

Kort sagt är kaffets smakomfång komplext, men man kan generalisera smaken med hjälp av rostningsgrad. Lättare rostningar smakar ofta bättre till friska och lättare måltider. Mörkare rostningar passar bäst efter kraftfulla kötträtter, nötter och mörk choklad.

Källa: Zoégas