Kaffekunskap 12 augusti 2024

Vilka länder exporterar mest kaffe?

Dessa länder spelar en central roll i den globala kaffeindustrin, både som stora producenter och exportörer, och deras kaffe bidrar till olika smakprofiler som uppskattas världen över.

 

Brasilien är världens största kaffeexportör och står för cirka en tredjedel av den globala kaffeproduktionen. Landet producerar både Arabica och Robusta, men är särskilt känt för sin högkvalitativa Arabica. Brasiliens varierande klimat och stora jordbruksområden gör det idealiskt för kaffeodling.

Vietnam är världens näst största kaffeexportör och den största producenten av Robusta-bönor, som används i bland annat snabbkaffe och espressoblandningar. Landets tropiska klimat och bördiga jordar är perfekta för kaffeodling, och kaffe är en av landets viktigaste exportvaror.

Colombia är känd för sitt högkvalitativa Arabica-kaffe och är världens tredje största kaffeexportör. Landets bergiga terräng och lämpliga klimatförhållanden bidrar till att producera kaffe med en distinkt smakprofil, ofta med toner av frukt och choklad.

Indonesien är en av de största kaffeproducenterna i Asien och exporterar både Arabica och Robusta. Landet är känt för sitt unika, jordiga kaffe som ofta används i mörkare rostningar. Indonesiens många öar och varierande klimat ger kaffe med distinkta regionala smaker.

Honduras har snabbt vuxit som en ledande kaffeexportör och är idag den största kaffeproducenten i Centralamerika. Landet exporterar mestadels Arabica-kaffe, känt för sin balans och milda syra. Kaffe är en av Honduras viktigaste exportvaror och en nyckel till landets ekonomi.

Kaffebonde torkar specialkaffe.