Kaffekunskap 12 augusti 2024

Topp 10 länder som dricker mest kaffe i världen per capita.

En global kaffekultur

Världen över dricker vi kaffe, men i vissa länder har denna dryck en särskild plats i både hjärtat och vardagen. Denna lista visar vilka länder som dricker mest kaffe per capita och hur drycken blivit en integrerad del av deras kultur, ofta påverkad av klimat, traditioner och sociala normer.

1. Finland (ca 12 kg per person och år)

Finland toppar listan som världens största kaffedrickare. I Finland är kaffe mer än bara en dryck – det är en vardaglig ritual. Morgonkaffet, lunchtidens kopp och eftermiddagens kaffepaus är heliga. Det kalla, mörka klimatet gör kaffe till en oumbärlig värmare, och finländarna tar varje tillfälle att dela en kopp med vänner och familj. Här är det vanligt att dricka ”kahvi” flera gånger om dagen, gärna tillsammans med en bit rågbröd eller sött bakverk.

2. Norge (ca 9.9 kg per person och år)

Norge följer tätt efter Finland när det gäller kaffekonsumtion. Den norska kaffekulturen går långt tillbaka, och kaffet har en stark ställning i både sociala och professionella sammanhang. Kaffepauser, eller ”kaffepaus”, är en integrerad del av arbetsdagen, men även en självklar del av umgänget med vänner. På kalla vinterdagar är en kopp svart, rykande kaffe en perfekt följeslagare, gärna i kombination med det norska brödet lefse eller en god kanelbulle.

3. Island (ca 9 kg per person och år)

Kaffe på Island är en tradition som passar väl in i landets tuffa klimat. Med långa, kalla vintrar och mörka dagar söker islänningarna ofta värme i en kopp kaffe, som blivit en grundpelare i sociala tillställningar. På kaféer och hemma bjuds ofta på hembakat bröd eller kakor till kaffet. Isländska hushåll har starkt kaffe, och det dricks inte sällan svart – vilket speglar den robusta och enkla livsstilen på ön.

4. Danmark (ca 8.7 kg per person och år)

I Danmark går kaffe hand i hand med hygge, den danska konsten att skapa en mysig och avkopplande atmosfär. Kaffe är en central del av danska hem, kaféer och arbetsplatser, där danskarna gärna tar en kopp under samtal eller pauser. Morgonkaffet är nästan en ritual, ofta åtföljt av danska smörgåsar, medan eftermiddagsfikan är ett utmärkt tillfälle att njuta av både kaffet och sällskapet.

5. Nederländerna (ca 8.4 kg per person och år)

Nederländerna har en rik kaffekultur där kaffe ofta dricks vid sociala och professionella möten. Holländarna älskar sin kaffe med lite mjölk eller ”koffie verkeerd” (den nederländska versionen av café au lait). Landet är känt för sina charmiga kaféer där lokalbor och besökare samlas över en kopp kaffe, ofta tillsammans med en traditionell stroopwafel.

 

Café Bar leverar en perfekt kopp.

6. Sverige (ca 8.2 kg per person och år)

Sverige är känt för sin älskade ”fika”, en paus där kaffe och något sött, som en kanelbulle eller chokladboll, står i fokus. Svenskar ser fika som ett tillfälle att koppla av och umgås med vänner eller kollegor, vilket gör kaffet till en viktig del av den svenska arbetskulturen och det sociala livet. Kaffet är oftast starkt och dricks gärna i flera koppar under dagen – både hemma och på kafé.

7. Schweiz (ca 7.9 kg per person och år)

Schweiz är ett land som älskar kvalitet – och det gäller även kaffet. Espresso är särskilt populärt, och schweizarna njuter ofta av sitt kaffe i mindre, starkare doser. Landets välutvecklade kafékultur reflekterar dess känsla för lyx och kvalitet, och det är inte ovanligt att schweizarna parar sitt kaffe med choklad eller små bakverk, särskilt i den franskspråkiga delen av landet.

8. Belgien (ca 6.8 kg per person och år)

I Belgien ses kaffe ofta som en njutningsdryck, gärna ackompanjerat av landets kända choklad. Belgiska kaféer är mysiga och erbjuder ofta kaffe med olika tillbehör, som små praliner eller kakor. Belgarna har en stark kaffekultur, och kaffe serveras ofta efter måltider eller i sociala sammanhang, vilket gör det till en naturlig del av landets gastronomiska tradition.

 

9. Luxemburg (ca 6.5 kg per person och år)

Det lilla Luxemburg har en stor kärlek till kaffe. Kaffekulturen i landet speglar dess kosmopolitiska befolkning, där både espresso och bryggkaffe är vanliga inslag i vardagen. Den internationella närvaron har fört in olika kaffetraditioner till Luxemburg, och landets invånare njuter gärna av en kopp kaffe på ett elegant kafé i huvudstaden, ofta i sällskap med ett smakrikt bakverk.

10. Kanada (ca 6.5 kg per person och år)

Kaffekulturen i Kanada är djupt rotad, särskilt på grund av landets kalla klimat. Kaffe dricks i stora mängder, och många kanadensare börjar sin dag med en kopp från någon av landets populära kafékedjor. Tim Hortons, en kanadensisk ikon, har blivit synonymt med kaffe i Kanada, och ”en dubbel dubbel” (kaffe med två socker och två grädde) är en vanlig beställning. Här är kaffe inte bara en dryck utan också en del av den nationella identiteten.

Sammanfattning Kaffe är en dryck som förenar människor världen över, och i dessa tio länder har kaffet en särskild plats i hjärtat och vardagen. Från Finlands älskade kaffepauser till Kanadas ikoniska kafékedjor, är kaffe mer än bara en koffeinkick – det är en del av kulturen, samhället och livet.