Kaffets historia
Enligt en etiopisk legend upptäcktes kaffe runt år 900 e.Kr. av en fåraherde vid namn Kaldi. Han vaktade sina får uppe i bergen när han märkte att de blev ovanligt energiska efter att ha ätit av en röd frukt från ett lågt träd – så energiska att de började dansa. Nyfiken smakade fåraherden själv på frukten och snart dansade han tillsammans med fåren.
Kaldi tog med sig de röda frukterna till en munk i ett närliggande kloster, men munken var inte imponerad och kastade frukterna i elden. När frukterna brann spred sig en lockande doft från eldstaden.
Andra munkar drogs till rummet av den härliga aromen. De kokade bönorna som låg under fruktskalet och drack avkoket, vilket hjälpte dem att hålla sig vakna under de långa aftonbönerna. Klostret blev snart känt som ”Det vakna klostret” tack vare munkarnas nya dryck.
Även om vi ofta förknippar kaffe med Italien, är det inte helt fel. Espresso, som vi känner det idag, har sina rötter i den italienska traditionen. I början av 1900-talet fick Luigi Bezzera patent på en espressomaskin som fortfarande utgör grunden för moderna espressomaskiner.